Prin variabilitatea calendaristică a făcut ca în acest an sărbătoarea patronală a Parohiei Greco-Catolice „Sfântul Iosif”, care își desfășoară viața liturgică în mica bijuterie bisericească sătmăreană de pe Strada Botizului, să fie celebrată în a treia Duminică a Postului Mare, dedicată cinstirii Sfintei și de viață-făcătoarei Cruci.
În atmosfera bucuriei, Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele protopop Eduard Fischer împreună cu părintele Ovidiu Bârle de la Biserica „Sfântul Francisc”, respectiv cu parohul gazdă, părintele Cristian Sabău. Pe lângă fii și ficele Parohiei respective, s-au unit în rugăciune un număr mare și alți credincioși veniți din alte părți.
În omilia rostită după proclamarea Sfintei Evanghelii, părintele protopop Eduard Fischer a ilustrat periplul liturgico-spiritual al prezenței Sfintei Cruci la aproximativa jumătate a Postului Mare, care dintr-o modalitate providențială circumscrisă unor momente de tristă amintire pricinuită de furtul lemnului Crucii și de recuperarea determinată a acesteia, prin comemorarea anuală a acestor evenimente istorice, a devenit și un mijloc de reflecție, un popas spiritual de reîntărie pentru fiecare credincios.
Având Crucea ridicată înaintea tuturor, pentru a putea împlini cu conscvență stăruitoare parcursul spiritual al postului, cu toate exigențele pe care acesta le implică, să fie purtătoare spre Misterul Pascal al tuturor credincioșilor. Apoi, pe fundametul acestor prime reflecții, părintele protopop a reliefat vocația vieții și a misiunii speciale la care a fost chemat Sfântul Iosif, în vederea împlinirii misiunii de tată adoptiv al Mântuitorului Isus Cristos, împlinind aceste îndatoriri asumate din postura de soț al Preacuratei feciare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Fără deplina disponibilitate și slujirea de viață a Sfântului Iosif, planul de mânturie, care a implicat întruparea Fiului lui Dumnezeu, ar fi întâmpinat obstacole legaliste și de circumstanță religioasă, periclitând parcursul împlinirii misiunii Sale prin Misterul Pascal al patimii, morții și învierii Mântuitorului. Fidelitatea în credință și dreptatea care l-a caracterizat pe Iosif din Nazaret a confirmat caracterul de sfințenie al unei vieți dedicate lui Dumnezeu, care-l va recomanda pe Sfântul Iosif ca protector al Bisericii Universale, al șoților creștini și în mod special al taților din fruntea familiilor creștine, care sunt invitați în a-i urma exemplul de fidelitate, bunătate și credință.
După încheierea Sfintei Liturghii, au fost recitate câteva rugăciuni specifice de venerare a Sfântului Iosif, urmând mulțumirile gazdelor, și obisnuita agapă, la care părintele paroh a invitat pe toți cei prezenți.
Protopopiatul SM