Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului

Regina Sfântului Rozariu
Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului
Sărbătoare: 7 octombrie

Rugăciunea Rozariului este izvorâtă din dragostea creştinilor faţă de Maica Domnului. Ea constă în împletirea unei coroane de roze spirituale, prin recitarea a 20 decade formate din câte un Tatăl Nostru, zece Născătoare de Dumnezeu şi în încheiere Mărire Tatălui. Aceste 20 decade sunt împărţite în patru grupe de câte cinci, fiecare grupă fiind dedicată comemorării anumitor fapte şi mistere din viaţa Domnului nostru Isus Cristos şi a Prea Curatei Fecioare Maria: cinci mistere de bucurie, cinci de lumină, cinci de durere, cinci de mărire. În mod obişnuit se recită zilnic numai câte o serie de mistere şi în decurs de patru zile se realizează un Rozariu complet, minunată împletire de rugăciune vocală şi contemplare interioară, participare vie la viaţa Mântuitorului Isus, a Maicii sale Sfinte şi a Bisericii sale.

Obiectul care este folosit pentru numărarea rugăciunilor rostite, şiragul de mătănii, este de origine foarte veche. Pustnicii din părţile Răsăritului foloseau pietricele pentru a ţine seamă de numărul rugăciunilor vocale pe care îşi propuneau să le rostească. În mănăstirile medievale fraţii laici, scutiţi de recitarea oficiului divin al preoţilor deoarece nu cunoşteau limba latină, îşi împlineau datoriile lor de pietate repetând de un anumit număr de ori rugăciunea Pater Noster; în acest scop, urmând sfatul Sfântului Beda Venerabilul, au folosit coliere formate din boabe înşirate pe o sfoară. O tradiţie venerabilă afirmă că însăşi Maica Domnului s-a arătat Sfântului Dominic şi i-a propus să adaoge la rugăciunea Tatăl nostru şi Salutarea îngerească, formind Rozariul de astăzi. Ea a promis că recitarea cu pietate a Sfântului Rozariu va fi o armă puternică pentru îndepărtarea ereziei albigenze, care cuprinsese o mare parte din Italia şi Franţa.

Călugării dominicani au devenit susţinători înflăcăraţi ai acestei rugăciuni şi au întemeiat confraternităţile Rozariului, ai căror membri se obligau să recite zilnic, în întregime sau în parte, Sfântul Rozariu. Papa Pius al V-lea, fost membru al ordinului Sfântului Dominic, a încurajat şi a recomandat oficial recitarea lui. În curând, Rozariu a devenit o rugăciune universală a creştinătăţii catolice, un fel de „breviar al credincioşilor”, considerat la fel de valoros ca şi breviarul pe care preoţii îl recită zilnic. Sfântul Rozariu a devenit un izvor de înălţare şi de orientare spirituală, atât în viaţa individuală cât şi în viaţa de familie. „În cadenţa dulce şi odihnitoare a cuvintelor rugăciunii Ave Maria, tatăl şi mama se gândesc la grijile familiei, la copilul pe care îl aşteaptă, la problemele pe care le pun copiii mai mari. Peste toate aspectele vieţii familiale se revarsă lumina operei de mântuire înfăptuită de Cristos, şi în mod cu totul firesc, familia se încredinţează Aceleia care a intervenit în favoarea soţilor din Cana Galileii, Mamei iubitoare a Răscumpărătorului” (Schillebeeckx).

Iniţial, Rozariul era alcătuit din 15 mistere, a căror selecţie a fost impusă de structura originară a acestei rugăciuni, organizată în baza numărului 150, corespunzător numărului Psalmilor. Cele 5 mistere de lumină, misterele vieţii publice a lui Cristos de la Botez până la pătimire, au fost introduse de către Papa Ioan Paul al II-lea, prin Scrisoarea Apostolică „Rosarium Virginis Mariae”, din octombrie 2002. Sfântul Părinte explica în Scrisoare: „Pentru ca Rozariul să poată fi numit pe deplin un ‘compendiu al Evangheliei’, este potrivit ca, după ce am amintit întruparea şi viaţa ascunsă a lui Cristos (misterele de bucurie), şi, înainte de a ne opri la suferinţele patimii (misterele de durere) şi la gloria învierii (misterele de slavă), să medităm şi asupra unor momente deosebit de semnificative ale vieţii publice (misterele de lumină).”

Comemorarea din 7 octombrie a fost instituită de Sfântul Papa Pius al V-lea pentru a aminti victoria obţinută în 1571 la Lepanto asupra flotei turceşti, în ziua de 7 octombrie, care în acel an era o zi de duminică. La început se numea „Sfânta Maria a Biruinţei” şi se sărbătorea numai la Roma şi în împrejurimi, în prima duminică din octombrie. În 1716, sărbătoarea a fost extinsă la întreaga biserică, iar Sfântul Pius al X-lea, în 1913, a stabilit ca zi defintivă a comemorării ziua de 7 octombrie, sub titlul de „Sărbătoarea Preasfântului Rozariu”. Calendarul nou, din 1960, a reţinut numele de „Sfânta Maria a Rozariului”. Într-un anumit sens, această comemorare cuprinde toate sărbătorile închinate Mântuitorului şi Preacuratei, deoarece prin rugăciunea Rozariului participăm zilnic la misterele de bucurie, de lumină, de durere şi de slavă ale Domnului nostru Isus Cristos, fiul Fecioarei Maria.

Novena la Regina Sfântului Rozariu
Ziua I

  O, Fecioară Neprihănită și Regina Preasfântului Rozariu, vino în ajutorul nostru în aceste timpuri în care oamenii și-au pierdut credința și trăiesc departe de Dumnezeu și de învățătura Bisericii. De pe acel tron, de pe care domnești ca Maica Milostivirii, întoarce spre noi ochii tăi cei milostivi și mijlocește-ne îndurare de la Tatăl ceresc. 

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

 Ziua II

  Prosternat în fața tronului tău, de pe care domnești ca Regină a Lumii și a Preasfântului Rozariu cu suspine negrăite cer milostivirea lui Dumnezeu. În mijlocul încercărilor și al strâmtorărilor îmi ridic cu încredere privirea spre tine, Maica Milei și cer ajutorul tău. Îndură-te de mine și apără-mă de cursele vrăjmașilor sufletești și trupești. Dăruiește-mi pacea, liniștea, bucuria și sănătatea. 

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua III

Auzind că atâția au primit ajutorul tău, la tine alerg cu încredere și îți cer să mijlocești pentru mine. Tu ai promis Sfântului Dominic că oricine se va ruga Rozariul va obține orice har va cere. Cu Rozariul în mână îndrăznesc să te rog și să cer ajutorul tău. Șterge-mi lacrimile și alină-mi suferințele. Regina Preasfântului Rozariu, îndură-te de mine și de toți cei care aleargă la tine. 

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua IV

La cine altcineva aș putea să alerg dacă nu la Tine, Mângâietoarea mâhniților, Maica celor părăsiți, Ajutorul celor suferinzi? Sufletul meu e pătat de păcate grele, demne de pedeapsa veșnică a iadului. Dar tu ești Scăparea păcătoșilor, Maica Mântuitorului, Avocata noastră în fața tronului lui Dumnezeu. Spune un cuvânt în favoarea mea în fața Fiului tău și eu sunt sigur că El va asculta rugăciunea ta pentru mine. Tu ești speranța mea, tu ești mângâierea mea. 

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua V

O, Fecioară Neprihănită, Regina Preasfântului Rozariu, Tu care ești fiica Tatălui ceresc, Mama Fiului dumnezeiesc și mireasa Spiritului Sfânt; tu care poți să ceri totul Preasfintei Treimi: mijlocește pentru mine harurile necesare pentru mântuirea sufletului. Înlătură de la mine orice primejdie care mă poate face să mă îndepărtez de la calea sfințeniei.

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua VI

Iată-mă în genunchi în fața taș Regina Preasfântului Rozariuț cerând ajutorul și mijlocirea ta. La tine alerg în această vale de lacrimi, la tine care de atâtea ori când te-am invocat mi-ai dovedit a fi o mamă plină de dragoste față de mine. Privește la necazurile mele și fă să nu mă îndoiesc niciodată de iubirea pe care Dumnezeu Tatăl o are față de mine.

 1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua VII

Sub mantia ta ocrotitoare caut adăpost, Regina Preasfântului Rozariu, atunci când furtuna patimilor și a nenorocirilor mă împresoară. La tine alerg, Steaua mării, Maica Soarelui Veșnic. Dă-mi harul statorniciei în bine și fă te rog să îl am mereu la cârma vieții pe Mântuitorul nostru, Domnul Isus Cristos. 

 1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua VIII

De atâtea ori m-am îndepărtat de casa Tatălui, de atâtea ori am rătăcit hoinar prin lume căutând fericirea departe de învățăturile Evangheliei. Îmi este atât de rușine! Nu mai am curajul să cer milostivirea lui Dumnezeu. Dar tu mijlocește pentru mine, Poarta cerului, Scăparea păcătoșilor. Ia-mă de mână și prezintă-mă în fața Fiului Tău. 

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Ziua IX

O, dacă toți ar ști cât ești de bună și de iubitoare față de cei aflați în suferință! Nimeni nu ar mai întârzia să ia în mână coroana Sfântului Rozariu și să alerge la tine, cerându-ți ajutorul și mijlocirea. Cât de plăcut îți este acest buchet de trandafiri! Aceasta este arma cea mai sigură în ispitele de tot felul. Fie ca această rugăciune să bată ritmul vieții mele, unindu-mă cât mai mult cu Mântuitorul, făcându-mă să contemplu chipul lui Cristos împreună cu tine, Regina Preasfântului Rozariu! 

1 Tatăl nostru, 10 Născătoare de Dumnezeu. 1 Mărire Tatălui, O, Isuse…

Scroll to Top