Tipărire
În ziua de 22 aprilie 1984, Anul Sfânt, Papa Ioan Paul al II-lea doreşte ca lângă altarul din Bazilica Sfântul Petru să fie aşezată o cruce pe care toată lumea să o poată vedea. După dorinţa sa este ridicată o cruce simplă de lemn, cu înălţimea de 3,8 metri.  La sfârşitul anului jubiliar, după ce a închis Poarta Sfântă, Papa încredinţează această cruce tinerilor din lumea întreagă adresându-le următorul îndemn: „Dragi tineri, la încheierea Anului Sfânt, vă încredinţez însuşi semnul acestui an jubiliar Crucea lui Cristos. Purtaţi-o în lume ca semn al iubirii Domnului Cristos pentru omenire şi vestiţi tuturor că doar în Cristos, mort şi înviat, există salvare şi mântuire”.
Chiar în anul în care le-a fost încredinţată, un grup de tineri a purtat crucea la München, la Lourdes şi alte localităţi din Franţa apoi, din nou, în Germania. În anul 1985 crucea a călătorit prin Italia, Franţa, Luxemburg, Irlanda, Scoţia, Malta şi Germania. 
Deja din al doilea an de existenţă, în 1987, Ziua Mondială a Tineretului se îmbogăţeşte cu o întâlnire mondială a tineretului în Buenos Aires. Crucea este prezentă pentru prima dată pe pământul latino-american. În Asia ajunge în luna octombrie a anului 1989 cu ocazia Congresului Euharistic Internaţional de la Seoul. În luna august a anului 1991 are loc la Czestochowa cea de-a VI-a Zi Mondială a Tineretului. Este prima după căderea comunismului din Europa de Est. În Duminica Floriilor din anul 1992, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, tinerii din Statele Unite ale Americii primesc crucea de la tinerii polonezi. Astfel, pentru prima dată are loc ceremonia de trecere a crucii de la tinerii ţării în care a avut loc întâlnirea mondială la tinerilor ţării în care aceasta urmează să aibă loc. În luna ianuarie a anului 1995 în jurul crucii se adună peste 4 milioane de tineri cu ocazia celei de-a X-a Zi Mondială a Tineretului de la Manila (Filipine). Acest record de participare nu a fost doborât nici până astăzi. După Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Czestochowa (1991), Denver (1993) şi Manila (1995) întâlnirile mondiale ale tineretului, la care crucea nu a lipsit niciodată, au continuat la Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013). Următoarea întâlnire mondială a tineretului va avea loc la Cracovia în anul 2016.
Icoana Fecioarei Maria “Salus Populi Romani”
În Duminica Floriilor din anul 2003, cu ocazia ceremoniei de trecere a crucii de la tinerii canadieni la tinerii germani, Papa Ioan Paul al II-lea a dorit să le ofere tinerilor un alt dar o copie a icoanei Fecioarei Maria „Salus Populi Romani” venerată în Bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma. Papa a explicat astfel gestul său: „Încredinţez astăzi delegaţiei venite din Germania şi icoana Mariei. De azi înainte, împreună cu crucea, ea va însoţi Zilele Mondiale ale Tineretului. Va fi semnul prezenţei materne a Mariei lângă tineri, cei chemaţi, ca apostolul Ioan, să o primească în viaţa lor”. Crucea şi icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului au vizitat ţara noastră în timpul Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic de la Oradea (6 – 10 august 2003). Pentru câteva zile tinerii români au putut fi în jurul crucii care a marcat destinele a multor tineri de vârsta lor. Pentru prima dată, în perioada 15 octombrie – 1 noiembrie, crucea şi icoana vor fi în pelerinaj prin toate diecezele şi eparhiile ţării noastre. Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg în această perioadă un pelerinaj prin ţările din nordul şi estul Europei.
După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia şi Ucraina, crucea şi icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde au fost preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie a.c. Iată că în acest sfârşit de săptămână Crucea şi icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului au ajuns şi la Satu Mare, la Biserica greco-catolică
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.