Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel – Hramul bisericii din Satu Mare

Printre cele mai importante personalități ale Bisericii, care prin credința, viața, acțiunile și mărturisirea supremă a fidelității față de Maestrul lor s-au alăturat comuniunii cerești a celor aleși, se numără Sfinții măriți, întru tot lăudați corifei și apostoli, Petru și Pavel. Fiind protectorii și mijlocitorii cerești ai credincioșilor care formează una din comunitățile parohiale greco-catolice din Satu Mare, într-o frumoasă atmosferă de sărbătoare, s-a celebrat hramul bisericii dedicate celor doi sfinților Apostoli.

Pentru ca sărbătoarea să fie trăită într-o dispoziție spirituală cu cât mai mult conținut bine pregătit, în seara premergătoare hramului s-a oficiat Sfânta Taină a Ungerii bolnavilor (Maslu). Celebrarea a reunit un număr mare de preoți din Protopopiatul Satu Mare, cărora li s-a alăturat Părintele Ioan Balea, vicar judecătoresc al Eparhiei de Maramureș și paroh la Parohia greco-catolică din orașul Tăuții Măgheruș (MM), care prin cuvântul de învățătură de la finalul oficiului a scos în evidență felul în care o suferință omenească sau o boală poate să favorizeze apropierea omului către Dumnezeu. În acest sens, Părintele Balea a amintit câte un episod din viața celor doi apostoli, Petru și Pavel, arătând felul în care și-au asumat diferitele suferințe din periplul lor de apostolat, prin care, într-un final, și-au putut împlini misiunea încredințată lor de către Mântuitorul Isus Cristos.

În seara propriu-zisă a sărbătorii s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, semn și expresie desăvârșită a comuniunii dintre Biserica cerească și pământească. La Sfânta Masă a altarului s-a aflat Păintele protopop Eduard Fischer, avându-i concelebranți pe Părintele vicar general Florin Fodoruț, care este parohul acestei biserici, pe Părintele protopop emerit Dumitru Roman, precum și pe Părinții Daniel Bonea de la Parohia Sfântul Anton Satu Mare, Ovidiu Bârle de la Parohia Sfântul Francisc Satu Mare, Cristian Sabău de la Parohia Sfântul Iosif Satu Mare, Béla Pallai de la Parohia Sfântul Nicolae Satu Mare, Nicușor Glodan de la Parohia Grip, Ioan Sas de la Parohia Viile Satu Mare, Daniel Pop de la Parohia Culciu Mare și Armand Dan de la Parohia Noroieni.

Pornind de la cele trei principale atribuțiuni preoțești, înțelese obiectiv prin predicarea Cuvântului, sfințirea prin celebrarea sacramentelor, respectiv guvernarea pastorală a sufletelor, predica Părintelui protopop Eduard Fischer s-a concentrat asupra vieții, chemării și felului în care cei doi mari Apostoli au conturat această înțelegere a dimensiunii slujirii sacerdotale din Biserică. Fiind chemați în mod special de către Cristos, apostolii Petru și Pavel, fiecare în individualitatea caracteristică a propriei talii umane, au construit în mod efectiv comuniunea larg răspândită a credincioșilor creștini încă din timpurile apostolice, fiind înainte mergători, corifei ai Bisericii, învățând, sfințind, organizând, conducând suflete spre mântuire, iar când le-a sosit ceasul mărturisirii supreme al lui Cristos nu s-au economisit pe sine, mergând cu mesajul evanghelic până la capăt, mărturisundu-și credința chiar și în fața celor mai puternici oamneni ai tipurilor respective.

După frumosul obicei al împărtășirii fraterne, moștenire sfântă păstrată vie încă din timpurile apostolice, după terminarea Sfintei Liturghii, gazdele au invitat pe toți cei prezenți la o generoasă agapă fraternă.

Petru și Pavel, sfinți preafericiți, cu îndurare să ne ocrotiți.

Scroll to Top