Hram la Biserica din Dumbrava

impartasanie_2024_dumbrava (7)

A doua zi a sărbătorii Rusaliilor este dedicată Preasfintei Treimi, care în acest an s-a suprapus cu celebrarea Nașterii Sfântului profet, înainte mergător și botezător Ioan. Din cuprinsul Protopopiatului Satu Mare, Parohia greco-catolică Dumbrava mică și-a sărbătorit hramul bisericii. Chiar dacă timpurile de azi fac mai puțin posibilă întâlnirile frecvente la nivel de familie și de comunitate locală, dimensiunea unei astfel de sărbători face ca sufletele rugătoare să fie susținute de inimile pline de bucuria reîntâlnirii, unde toată adunarea prezentă poate simți efervescența momentului festiv.

Sfânta Liturghie a hramului a fost celebrată într-o notă solemnă de către părintele protopop Eduard Fischer, avându-i concelebranți în jurul Sfintei Mese pe părinții Ionel Jurja de la Odoreu, Nicolae Huzău de la Botiz, József Zelicskovics de la Turulung și parohul gazdă, Radu Huton.

În cuvântul de învățătură, părintele Eduard a evidențiat modul în care Dumnezeu, folosindu-se de felurite persoane din decursul veacurilor, și-a descoperit în mod progresiv unitatea în Treime. Biserica, fondată din voința Tatălui, născută din Misterul pascal al Mântuitorului Isus Cristos, lucrătoare prin Sfântul Spirit, să-și poată descoperi caracterul unității sale, unul dintre cele mai importante atribute ale sale. Biserica se manifestă vizibil în jurul lui Cristos, în jurul Euharistiei, deoarece adună împreună oameni, ca să participe la banchetul ceresc al Fiului. În cadrul Sfintei Liturghii a fost inserată și Prima Împărtășanie a tinerei fiice, Fușle Florica Ana, care și-a înnoit mărturisirea credinței de la Botez, iar la finalul celebrării a confirmat în prezența tuturor cunoștințele religioase însușite din timpul catehezelor pregătitoare.

De asemenea, după un obicei statornicit de câțiva ani buni de către preotul paroh, s-a ridicat un Parastas întru pomenirea credincioșilor dumbrăveni trecuți deja la cele veșnice, dintre care poate cel mai vrednic de pomenire fiu al satului este regretatul jurnalist și scriitor, Iosif Țiproc, cel care s-a implicat semnificativ în restaurarea bisericii greco-catolice și în reliarea activității pastorale a credicnioșilor greco-catolici din această localitate.

La finalul Sfintei Liturghii gazdele au pregătit în curtea bisericii o mică agapă frățească, la care au fost invitați cu mult drag toți cei prezenți la sărbătoarea hramului.

[envira-gallery id=”12825″]

Scroll to Top