Capela Parohiei nr. 5 din Satu Mare, având hramul Sf. Iosif, s-a dovedit

a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși adunată în rugăciune și mărire adusă Tatălui Ceresc în cea de-a treia Duminică a Postului (a Sfintei Cruci). Sărbătoarea hramului a început cu scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul credincioșilor spre cinstire și închinare, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfinția Sa Vasile, alături de un sobor de preoți alcătuit din pr. Vicar general Vasile Tofană, pr. protopop Dumitru Roman, pr. paroh Cristian Sabău precum și din alți preoți din oraș și protopopiat. La sfârșitul dumnezeieștii Liturghii, s-a făcut după datină miruirea.

În cuvântul de învățătură, Arhiereul a subliniat centralitatea Sfintei Cruci în viața creștinului invitat la a răspunde iubirii lui Dumnezeu și la a face cunoscută lumii Împărăția Sa. Sfântul Iosif întruchipează pe deplin credinciosul ce dă mărturie despre dragostea lui Dumnezeu prin jertfa și iubirea sa față de aproapele, un model pentru oamenii acestor vremuri tot mai indiferenți la mesajul Crucii.

Construită între anii 1935-1936 drept capelă mortuară de către familia Popp, capela a fost sfințită de către Preasfinția Sa, Alexandru Rusu. Ulterior, a fost donată recent înființatei Episcopii de Maramureș spre a acoperi necesitățile pastorale ale credincioșilor. În anul 2005, a redevenit locaș de cult al comunității greco-catolice sătmărene. (galerie foto)

Biroul de Presă Eparhial (Articol preluat de pe www.bru.ro)

2 

Harta Sf.Iosif


View Larger Map